3 Kişili Anlatım Nasıl Olur ?

Guzay

Global Mod
Global Mod
3 Kişili Anlatım Nasıl Olur?

Günlük hayatta, iletişim kurarken genellikle kendi bakış açımızdan konuşuruz. Ancak bazı durumlarda, bir konuyu daha zengin ve kapsamlı bir şekilde ifade etmek için üçüncü kişi anlatımına başvurabiliriz. Bu makalede, "3 kişili anlatım"ın ne olduğunu, nasıl kullanıldığını ve örneklerini inceleyeceğiz.

1. 3 Kişili Anlatım Nedir?

Akademik Perspektif:

3 kişili anlatım, bir olayı veya durumu üçüncü kişi bakış açısından aktarmaktır. Genellikle öyküleme veya yazı yazma sürecinde kullanılır. Bu anlatım tarzı, hikayenin karakterlerini daha detaylı bir şekilde tanımlamak ve okuyucuya daha derin bir bakış açısı sunmak için kullanılır.

Gündelik Perspektif:

Günlük konuşmalarımızda, bir olayı veya durumu üçüncü kişi anlatımıyla aktarmak, genellikle biraz daha resmi bir ifade tarzıdır. Örneğin, bir arkadaşınıza yaşadığınız bir olayı anlatırken, "Ben dün şöyle bir şey yaşadım" yerine "O dün şöyle bir şey yaşadı" şeklinde ifade edebilirsiniz.

Arkadaş Canlısı Yaklaşım:

Arkadaşlar arasında yapılan sohbetlerde veya hikaye anlatırken, üçüncü kişinin bakış açısından anlatım yapmak, dinleyicilere olayı daha objektif bir şekilde aktarmamıza ve daha geniş bir perspektif sunmamıza yardımcı olabilir. Bu, dinleyicilerin olayı daha iyi anlamasına ve kendilerini hikayenin içine daha kolayca sokmasına olanak tanır.

2. Nasıl Kullanılır?

Akademik Perspektif:

Akademik yazılar veya edebi eserlerde, 3 kişili anlatım sıklıkla karakterlerin duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını daha derinlemesine açıklamak için kullanılır. Bu, okuyucunun hikayeye daha yakın hissetmesini ve karakterlerin motivasyonlarını daha iyi anlamasını sağlar.

Gündelik Perspektif:

Gündelik konuşmalarda veya yazılı iletişimde, 3 kişili anlatımı kullanmak, konuşmayı daha resmi bir hale getirebilir. Örneğin, bir rapor yazarken veya bir sunum yaparken, üçüncü kişi anlatımıyla konuşmak, dinleyicilere daha objektif bir bakış açısı sunabilir.

Arkadaşlar arasında yapılan sohbetlerde veya hikaye anlatırken, üçüncü kişinin bakış açısından anlatım yapmak, dinleyicilere olayı daha objektif bir şekilde aktarmamıza ve daha geniş bir perspektif sunmamıza yardımcı olabilir. Bu, dinleyicilerin olayı daha iyi anlamasına ve kendilerini hikayenin içine daha kolayca sokmasına olanak tanır.

3. Örnekler

Akademik Perspektif:

- "O, yıllar boyunca hayatın zorluklarıyla mücadele etti ve sonunda başarılı oldu."

- "John, kararlılığı ve azmi sayesinde hedeflerine ulaştı."

Gündelik Perspektif:

- "Müşteri, ürünle ilgili bir şikayette bulundu ve şirket hemen sorunu çözdü."

- "Ekip, projeyi zamanında tamamladı ve başarıyla sunum yaptı."

- "Aylin, tatilde çok eğlendi ve bize harika anılarla döndü."

- "Ahmet, iş yerinde komik bir olay yaşadı ve hepimize güldürdü."

Sonuç

3 kişili anlatım, bir olayı veya durumu üçüncü kişi bakış açısından aktarmak için kullanılan bir iletişim tarzıdır. Bu, akademik, gündelik ve arkadaş canlısı birçok bağlamda kullanılabilir ve iletişimi daha zengin, detaylı ve etkili hale getirebilir. Özellikle hikaye anlatımı veya yazılı iletişimde, bu anlatım tarzının kullanılması, okuyucuların veya dinleyicilerin olayı daha iyi anlamasını sağlayabilir ve daha etkili bir iletişim kurmamıza yardımcı olabilir.