Amerikan otomobil üreticileri Çin'de nasıl zemin kaybetti?

kamil şeker

New member
Amerikalı otomobil üreticileri ve Çinli olmayan meslektaşları, Çin'deki yerel rakiplerin onları geride bırakmasıyla varoluşsal bir mücadele veriyor.

Devlet yatırımları ve sübvansiyonlarıyla dolu Çinli şirketler, elektrikli araç teknolojisi ve yazılımındaki rekabette bir adım öne geçti. ABD otomobil üreticisi satışları, birkaç yıl önceki zirveden bu yana önemli ölçüde düştü.

Yaklaşık 30 yıldır Çin ve diğer Asya ülkelerindeki pazarları inceleyen Dunne Insights'tan Michael Dunne, “Fazla dramatik görünmek istemiyorum” dedi. “Gelecek beş yıl içinde şunu söylerken gerçekçi olmak istiyorum: Ford, GM, HyundaiKia, Nissan büyük olasılıkla Çin'den çıkacak. Artık Çinlilerle rekabet edemiyorlar.”

GM'nin Çin'deki satışları, ülkede sürdürdüğü ortak girişimler de dahil olmak üzere, 2017'deki 4 milyon araçtan 2023'te 2,1 milyona düştü. Bu, 2009'dan bu yana ilk kez ABD'deki 2,59 milyon satıştan daha düşüktü.

Ülkeden elde edilen özsermaye geliri (GM'nin ikinci büyük pazarında ne kadar kazandığını gösteren ölçüt) yıl içinde %34 düşüşle 446 milyon $'a geriledi; buna yalnızca dördüncü çeyrekteki yıllık %54'lük düşüş de dahil.

ABD'li otomobil üreticilerinin Çin'deki düşüşüne çeşitli faktörler katkıda bulundu.

Çinli otomobil üreticileri, bölgede faaliyet gösterebilmek için uzun zamandır yürürlükte olan bir yasanın kendileriyle ortaklık kurmasını zorunlu kılan yabancı otomobil üreticilerinden çok şey öğrendi. Daha sonra bu başarılı Çinli şirketler, İngiliz markaları MG ve Lotus ile İsveç'in Volvo markaları da dahil olmak üzere yabancı markaları satın aldı. Çin merkezli isimler — BYD dahil, Berkshire Hathaway hisse sahibi – aynı zamanda dış yatırımlarda da artış görüldü.

Çin pazarı son on yılda önemli ölçüde değişti. Bir arabanın dönen bir bilgisayar veya akıllı telefon olması kavramı ülkede bir gerçekliktir. Aslında son dönemdeki katılımcılar arasında cep telefonu üreticileri Xiaomi ve Huawei de yer alıyor.

Şangay'daki bir danışmanlık firması olan Automobility'yi yöneten eski bir Chrysler yöneticisi Bill Russo'ya göre, Amerikalı otomobil üreticilerinin, ABD şirketlerinin satışlarındaki aksaklıklara rağmen Çin'den vazgeçmemesinin nedeni tam da bu. Geçtiğimiz birkaç yıldaki bu değişimlerin burada kalacağını söyledi.

“Eğer Çin'de rekabet etmezseniz, Çin arka bahçenizde ortaya çıktığında ne yapacaksınız?” dedi Russo. “Onlarla nasıl rekabet edeceğini nereden biliyorsun? Denemedin bile.”

CNBC PRO'nun bu özel etkinliklerini kaçırmayın